Bel ons:  073-6564309
Hét servicecentrum voor robotmaaiers

FAQ

Vind antwoord op al uw vragen!

 • Tijdsbesparing
 • Mooier gazon
 • Minder bemesting nodig
 • Geen grasafvoer meer nodig
 • Lagere running kosten (geen benzine)
 • Veel minder geluid en stank
 • Milieuvriendelijk, minder uitstoot

Een robotmaaier is erg eenvoudig in het gebruik. Eenmaal aangeschaft wordt het basisstation op het gazon of in een border geplaatst. De robotmaaier zal telkens naar zijn basis terugkeren om op te laden en te wachten. Is het basisstation geplaatst, dan is het nodig om eenmaal een grensdraad om uw gazon en obstakels aan te leggen en deze aan te sluiten op het basisstation. Vervolgens sluit u het basisstation via de stroomkabel aan op een stopcontact. Nu kunt u de robotmaaier aanzetten, instellen en genieten van elke dag weer een strak gemaaid gazon.

Elke robotmaaier wordt tegenwoordig geleverd met een duidelijke handleiding. Er is een bedieningspaneel aanwezig waardoor alles makkelijk en intuïtief in te stellen is. Als de instellingen eenmaal kloppen dan hoef je er nog nauwelijks naar om te kijken. Er komen steeds meer modellen op de markt die ook via apps te bedienen zijn.

Het geluidsniveau van een robotmaaier is vele malen lager in vergelijking tot een benzinemaaier. Daarentegen maait de robotmaaier wel meer uren per dag. Het geluidsniveau van robotmaaiers ligt ronde 60 decibel, afhankelijk van het gekozen model. Benzinemaaiers produceren 100 dB. Bedenkt u zich dat de schaal van decibel niet rechtlijnig is. Elke 10 eenheden betekent dus 10 keer meer geluid. Een maaier van 75 decibel produceert dus 10 meer geluid dan een maaier met 65 decibel. In het algemeen zijn robotmaaiers rustig aan het werk in de tuin. Vindt u het geluid heel belangrijk? Kies dan een geluidsarme maaier in de webshop. En zorg voor goed onderhoud. De meeste storende geluiden van robotmaaiers ontstaan door achterstallig onderhoud (bijvoorbeeld irritante trilgeluiden).

Doordat de robotmaaier meestal niet in banen maait, maar in willekeurige patronen, zullen de meeste robotmaaiers je gazon mooier maken. Het gras wordt van verschillende zijden gemaaid, en frequenter. Gazonranden moeten vaak nog wel handmatig bijgewerkt moeten worden. Er zijn zelfs ook modellen die de kanten al grotendeels mee maaien. Deze zijn op de webshop te vinden en te selecteren.

Een robotmaaier verbruikt niet veel stroom. Afhankelijk van de grootte van het gazon zullen de kosten tussen de 10 en 100 Euro per seizoen liggen. Aanzienlijk minder dan de benzine voor een benzinemaaier!

Je hoeft je ook niet ongerust te maken over je kinderen en huisdieren. Die laatsten ruimen baan als ze de robotmaaier zien aankomen. De botssensor zorgt ervoor dat het niet mis kan gaan. Zodra de maaier ergens tegenaan botst, rijdt deze achteruit en verandert van richting. Mocht je kind de maaier optillen  dan stoppen de messen met draaien. Sommige maaiers geven dan ook een waarschuwingssignaal af. In een noodgeval is het altijd mogelijk om de rode stopknop in te drukken.  Deze bevindt zich bovenop de robotmaaier.

Spelende kinderen kunnen wel een draadbreuk veroorzaken. Een vervelende storing die veel tijd kost om op te lossen. Daarom adviseren wij de draad ondergronds aan te laten leggen. Garden Robotics legt uw kabel altijd ondergronds aan.

Huisdieren mijden de maaier in het algemeen.

Let wel op met speelgoed, zeker klein speelgoed dat op het gazon blijft liggen. Dit kan beschadigd worden als de maaier er over heen rijdt. Houdt dit dus in de gaten, of zet de maaiertimer even uit als er met speelgoed op het gazon gemaaid wordt.

Gelukkig zijn de meeste robotmaaiers tegen diefstal beveiligd met een PIN-code en/of een alarmsysteem ingebouwd. De PIN-code zorgt er ook voor dat kinderen of vreemden de robotmaaier niet kunnen gebruiken. Wanneer de robotmaaier het gazon gaat maaien raden alle fabrikanten het af om kinderen en huisdieren op het gazon aanwezig te hebben.

Er zijn robotmaaiers die meer dan 2000 vierkante meter gazon aankunnen. Is uw gazon nog groter? Dan kunnen er meerdere maaiers naast elkaar gebruikt worden. We hebben zelfs maaiers in het assortiment die tot 10 stuks samen kunnen werken om uw grote gazon in topconditie te houden. Echt teamwerk!

Ook bij een klein gazon kan een robotmaaier voordelen hebben. U moet ten slotte elke week uw maaier tevoorschijn halen, maaien en opruimen. Stiekem bent u daar toch tijd mee kwijt. En… een robotmaaier heeft altijd tijd dus vergeet het maaien nooit! Uw gazon ziet er dus altijd tiptop uit. Juist bij een kleinere tuin is het gazon juist een bliktrekker.  Vroeger waren robotmaaiers veel te duur voor een klein gazon maar tegenwoordig zijn er modellen die aantrekkelijk geprijsd zijn ook voor kleinere gazons. Voor een kleinere tuin kunt u de maaitijd van de maaier aan passen door middel van timer functie die alle maaiers hebben.

Voor senioren kan de robotmaaier ook een uitkomst zijn. Ouderen genieten vaak enorm van hun tuin maar moeten toch verhuizen omdat het onderhoud van de tuin te veel moeite vergt. Het gazon is hierbij een belangrijke overweging. Met een robotmaaier kan dit probleem in veel gevallen voorkomen worden.

Alle merken die wij verkopen zijn weerbestendig en dus geschikt voor het Hollandse weer. Ze kunnen dus ook bij regen maaien. Bij regen plakt nat gras wel aan de onderkant van de maaier vast. Dit kost meer energie en het maairesultaat zal iets minder zijn. De maaier kan dan minder efficiënt zijn werk uitvoeren en moet wat vaker schoongemaakt worden. Heeft uw maaier een regensensor dan keert de robot bij regen automatisch terug naar zijn laadstation.

De oppervlak van een eenvoudig rechthoekig gazon is eenvoudig te bepalen door de lengte en breedte (in meters) met elkaar te vermenigvuldigen. Staan er op het gazon een aantal bloemenperken, een vijver in je tuin of zijn er andere stukken die niet gemaaid moeten worden zoals een terras? Meet van deze dan ook de oppervlakte en trek deze van het totale gazonoppervlak. Als u een tekening heeft van uw tuin met de maten erbij kunt u deze gebruiken om het te maaien oppervlakte te meten.

Weet u wel de oppervlakte van de totale perceelgrootte? Trek van het toaal alle gebieden af die niet gemaaid hoeven te worden, inclusief bebouwing en terrassen, en u heeft het te maaien oppervlakte.

Vindt u het allemaal te lastig? Neem HIER contact met ons op en we helpen u graag verder.

Bij goede installatie en juist gebruik is een robotmaaier goed nieuws voor de kwaliteit van de grasmat. Waarom? Omdat een robotmaaier het gras vaak maait en er dus zeer kleine grasstukjes tussen het gras vallen. Deze dienen als organische bemesting.

De volgende globale adviezen kunnen gegeven worden:

 • De bemestingsbehoefte is in veel gevalen wat lager dan bij traditioneel maaien. We hebben zelfs klanten die nog nauwelijks bemesten sinds ze een robotmaaier hebben!
 • Gebruik bemesting die langzaam werkt/vrijkomt. Een geleidelijke groei van het gras zorgt ervoor dat de maaier hele kleine stukjes afmaait. Hierdoor gaat het gazon minder snel dichtzitten. Groeit het gras te hard dan worden de afgemaaide stukjes te groot waardoor het gazon kan vervilten/verdichten.
 • Er bestaat goede ervaring met gecoate mestproducten. Deze geven hun voedingsstoffen langzaam af.

De kwaliteit van de grasmat wordt bepaald door veel factoren, maar het maaien heeft een belangrijke invloed.

Bij goed gebruik zorgt een robotmaaier voor een mooiere en gezondere grasmat.

Met de volgende tips haalt u het meeste uit uw robotmaaier:

Vaak maaien: Zorg ervoor dat uw gras vaak gemaaid wordt. De maaistukjes die op het gazon vallen zijn dan heel klein en zorgen voor een blijvend open grasmat.

Laat uw maaier vaak maaien. Het gras kan dan te lang groeien. Langere grasstukjes en ruwere snijranden zijn het gevolg. Zet uw maaier dus niet aaneenvolgende dagen uit in uw maaischema! Laat een maaivrije dag opvolgen door minimaal 2 maaidagen.

Mesjes: Houdt de kwaliteit van de mesjes goed in de gaten en vervang deze op tijd. Scherpe mesjes maken scherpe snijranden en een mooier gazon.

Langwerkende “rustige”bemesting: 

De gemaaide grastopjes dienen als organische bemesting. Dit betekent dat er wat minder bemesting nodig is. Gebruik daarnaast bemesting die langzaam werkt/vrijkomt. Een geleidelijke groei van het gras zorgt ervoor dat de maaier hele kleine stukjes afmaait. Hierdoor gaat het gazon minder snel dichtzitten. Groeit het gras te hard dan worden de afgemaaide stukjes te groot waardoor het gazon kan vervilten/verdichten.

Ons zijn geen gevallen bekend waarin honden of katten gevaar gelopen hebben door gebruik van een robotmaaier. Zodra de maaier ergens tegenaan rijdt, stopt hij en draait om.

Waar u wel rekening mee dient te houden:

Graaft uw hond veel kuilen in de tuin of sleept de hond takken op het gazon dan kan de maaier hierop vastlopen. Kuilen en takken dienen verwijderd te worden, net zoals bij gebruik van een traditionele maaier.

De meeste maaiers zijn niet geschikt is om gebruikt te worden samen met een onzichtbare hondenomheining met een draad in de grond. De signalen storen op elkaar. Er zijn slechts enkele maaiers die een digitaal signaal hebben wat niet stoort op een hondenomheining. Neem contact op met ons voor het juiste advies!

 

Nog niet gevonden wat u zocht?

Laat het ons weten en wij geven graag antwoord op uw vraag!

 

 
CONTACT
 • Groot assortiment
 • Deskundig advies
 • Service goed geregeld
 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Retourneren mogelijk